Durban, Impressions of an African City

Boken Durban, Impressions of an African City kom ut 2003. Staden Durban, vid Sydafrikas östkust, är kontrasternas stad. Hem för ca 3 miljoner invånare av främst Zulu-härkomst, men också för den största indiska befolkningsgruppen utanför Indien. Till detta kommer européer från främst Holland och England och ättlingar från Sydostsien.

"Fotografierna i ”Durban” togs under en treårsperiod. Delvis är det en reseskildring, delvis ett vittnesmål för omvärlden om vår stad. För mig personligen är det en reseskildring från min hemstad. Jag reste i det geografiska och det sociala landskapet för att försöka förstå kulturen, människorna och stadens rytm.

Durban är en mötesplats för många olika kulturer; både traditionella och sådana som vi hämtat utifrån och som blivit en del av vårt samhälle. Zulu, indisk och europeisk kultur möts i en smältdegel. Deras olika påverkan syns överallt, alltifrån arkitektur till sättet man klär sig. Vår stad har en uppsjö av olika sociala mönster och religioner. Durban är både i-värld och tredjevärld, allt i ett stort virrvar. Ett bra exempel är den jättestora marknad där allt kan köpas och allt säljs och som vuxit fram på stadens ännu ofullbordade motorvägssystem. Modernt och gammalt samsas på samma plats. Men som många afrikanska städer är Durban i ett tillstånd av konstant förändring. Samtidigt som Durban har en avancerad industri och en modern ekonomi, finns en typisk afrikansk informell ekonomi som lever och frodas. I Durban finns en mänsklighet och ett nära liv mellan individer som är unikt. Bilderna i Durban kan tyckas skildra ett samhälle som är dömt att försvinna, men på många sätt är det istället en början."