Rebel Chic

Eric Miller

Den 10:e oktober 1996 hör den då 13-åriga Agnes Ocitti hur skyddsgallren utanför hennes sovrumsfönster slits bort. Hon och 138 andra flickor förs bort från sina sängar på St Mary´s College i Aboke, Uganda av den ökända Lords´s Resistance Army (LRA).

Syster Rachele, som är en av lärarinnorna, ger sig av ut i mörkret för att försöka förhandla med rebellerna. Hon lyckas få LRA att släppa 100 av flickorna. Agnes är inte en av dem.

Agnes Ocitti hölls i fångenskap och blev tvångsrekryterad in i LRA. Hon tvingades vara med att attackera byar där husen plundrades och förstördes, människor misshandlades och dödades och ännu fler barn kidnappades och tvingades in i styrkorna. Många av barnen som togs tillfånga tvingades att döda sina föräldrar så att de inte längre skulle ha något som de kunde kalla ”hem” att komma tillbaka till.

Hon, liksom de andra barnen tvingades också att döda sina kamrater. ” Om du försökte fly från LRA och togs tillfånga, tvingades de som fångat dig slå ihjäl dig. En gång försökte en 10-årig flicka från en grannby till min fly men fångades in igen. Vi tvingades slå ihjäl henne med klubbor. Om vi inte gjort det hade vi själva blivit dödade. Nästan dagligen blev vi också slagna av våra befäl och av kamrater som tvingades till det.”

Till slut lyckades Agnes fly från LRA och återvända till St Mary´s College. Det var här som fotografen Eric Miller första gången träffade henne. Detta möte blev början till en vänskap som för Miller kom att ge ett mycket personlig perspektiv på hans arbete i Uganda.

”Tills då hade folkmorden i Rwanda varit den mest fruktansvärd händelse jag bevakat och rapporterat från, men jag hade hållit det jag såg och fotograferade på avstånd och undvikit att bli personligt berörd. Den här gången blev jag djupt personligt påverkad av att höra Agnes berättelse från henne själv.”

Den dag fotografierna på soldaterna i Rebel Chic togs, hade Miller rest till södra Uganda tillsammans med Jan Egeland som var FN:s Undersekreterare för Humanitära Frågor. Egeland och LRA´s ledare Joseph Kony skulle träffas och förhoppningsvis föra fredsprocessen framåt.Men Kony som var rädd för att bli arresterad och förd till Internationella Domstolen i Haag dök inte upp. Det var under den långa väntan från det förhandlingarna skulle ha börjat tills Kony faktiskt kom ca 10 minuter innan Egeland måste ge sig av, som Miller började fotografera LRA-soldaterna.

När han började fotografera dem lade han märke till den ovanliga klädsel som många hade. ”Då försökte jag bara visa vilka de var och vad de gjorde. Det var först efteråt som det slog mig att detta kunde vara material till en utställning”.

Rebel Chic öppnade i Kapstaden i juni 2007. Vid invigningen berättade Agnes Ocitti om sina erfarenheter från LRA. ”Det är lätt att titta på bilderna av dessa unga soldater och se dem som skyldiga till allt det våld som LRA utövat. I själva verket är de lika mycket offer. De allra flesta av dem blev också tvångsrekryterade som unga pojkar.”

Den hemska verkligheten är att mellan 45 000 och 65 000 barn fördes bort av LRA och användes som barnsoldater eller sexslavar. Ocitti ser sig själv som lyckligt lottad. ”Många av barnen som försökte fly fångades in och dödades. Min halvbror var en av dessa.” Hon har nu kommit över allt hon utsattes för, men det spelar och kommer alltid att spela en stor roll i hennes liv. ” Idag är jag jurist och arbetar med mänskliga rättigheter. Jag valde detta yrke eftersom jag vill aktivt arbeta för en bättre framtid för Uganda och för alla de – som jag själv – som kom att påverkas och lida av konflikten i mitt land.”

Eric Miller