Lindeka Qampi

Lindeka Qampi föddes 1969 och växte upp i kåkstaden Kayelitsha utanför Kapstaden. Hon är ensam mamma med fyra barn. Av en ren slump kom hon 2005 i kontakt med projektet Iliso Labantu (”Folkets Öga”). Avsikten med projektet är att få invånare i kåkstäderna att beskriva och dokumentera sitt dagliga liv med fotografi. De får tillgång till donerade kameror och kurser. Dessutom erbjuds utbildning med etablerade fotografer. Resultatet har blivit utställningar på museer och gallerier. Flera av projektdeltagarna har genom sin talang börjat bli kända utanför Sydafrika. Lindeka Qampi är en av dessa.

”Jag vill beskriva det dagliga livet i kåkstäderna som jag själv upplever det. Det är inte ett lätt liv. Man måste vara stark och påhittig. Samtidigt är det mycket glädje och närhet. Kanske är det så att det är lättare att dela när man har litet eller inget än när man har mycket. Jag tycker om att fotografera barn när de leker. De är väldigt bra på att göra leksaker av sådant som andra slängt. En trasig madrass blir en studsmatta. Trasor binds ihop till en fotboll.

De som håller ihop livet är kvinnorna som också är de starkaste. Det måste de vara. Det är till dem som barnen kommer för att få mat, kläder och kärlek.

Oftast när utländska fotografer kommer till Kayelitsha visar deras bilder bara elände. De visar bara smuts, misär och fattigdom. Visst finns svårigheter, men det finns också glädje, vänskap och generositet. Det är det jag vill visa.”

Klicka på bilderna för bildspel.